Σ.Ε.Ο Φλώρινας: Σεπτεμβρίου 2020

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσκληση στην 26η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση

 


Φίλες και φίλοι της ορειβασίας και των βουνών,

Ο ΣΕΟΦ σας προσκαλεί και φέτος στην 26η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 στις 12:00 στον υπαίθριο χώρο του καταφυγίου "Χρήστος Φάτσης" στην τοποθεσία Οροπέδιο στο όρος Βαρνούντας.

Οδηγίες μετάβασης:
Το Οροπέδιο είναι ένα μικρό καταφύγιο σε υψόμετρο 1050μ και με σχετικά εύκολη πρόσβαση από την Φλώρινα. Στον δρόμο για Βίγλα, κοντά στο 4ο χλμ, συναντάμε ένα χωματόδρομο στα δεξιά και τον ακολουθούμε. Ο χωματόδρομος είναι σε καλή κατάσταση και μετά από 3 χλμ περίπου μας βγάζει στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου όπου αφήνουμε το αυτοκίνητο και ακολουθούμε το μονοπάτι προς Οροπέδιο (25 λεπτά). Εναλλακτικά η πορεία μπορεί να ξεκινήσει και με τα πόδια από την Φλώρινα (από το Πολιτιστικό Κέντρο προς τα Υδραγωγεία (άσφαλτος μέχρι τα υδραγωγεία και χωματόδρομος μετά) ή από τα "Γυμνάσια" (αμέσως μετά το 1ο Λυκειο) (μονοπάτι). Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε καμιά ώρα ακόμα στα 25 λεπτά του Οροπεδίου. Ο παραπάνω χωματόδρομος είναι και η 2η εναλλακτική διαδρομή για αυτοκίνητο.

Για όσους/ες δεν έχουν πάει καθόλου κατά εκεί θα υπάρξει αναχώρηση την Κυριακή 4/10 στις 9:00 απο τον ΣΕΟΦ για Οροπέδιο. Εύκολη πορεία Διάρκειας 1:30 περίπου. Επίσης προσφέρεται και η δυνατότητα κατασκήνωσης δίπλα από το καταφύγιο από το Σάββατο για όσους και όσες το επιθυμούν.

Εφέτος, λόγω της ειδικής κατάστασης με τον covid-19 θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα.

Θα είναι χαρά μας να σας υποδεχτούμε!

Το ΔΣ του ΣΕΟΦ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Η πορεία προς το Λούτζερ

Με μια συγκινητική και μεγαλειώδη ανταπόκριση  στο κάλεσμα για μια ορειβατική πορεία προς την κορυφή Λούτζερ του όρους Βέρνον, εκατό και πλέον άτομα είχαν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου την ευκαιρία να δουν από κοντά την ομορφιά του τοπίου και του περιβάλλοντος και να δούνε από κοντά επίσης πως εννοείται ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» που πλανάται ως απειλή πάνω από τα βουνά μας και σχεδιάζει να τα ισοπεδώσει και να τα κάνει βιομηχανικές περιοχές.

Ο δρόμος που διάπλατα έχει ανοίξει μέσα στο δάσος μπορεί να μας γέμισε σκόνη αλλά μας γέμισε ταυτόχρονα και σκέψεις. Για το αν και κατά πόσο είναι αναγκαία όλη αυτή η ανθρώπινη παρέμβαση στις κορυφογραμμές για να στηθούν Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα έχουν ανεμογεννήτριες 150 μέτρων ύψους. Για το αν και κατά πόσο είχε προηγηθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Για το γεγονός ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το απειλητικό σενάριο που ήδη φαίνεται στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (https://geo.rae.gr/) δεν θα μείνει ούτε πέτρα στην θέση της στις κορυφογραμμές της Π.Ε Φλώρινας. Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, οι βιομηχανικές αυτές μονάδες έχουν ήδη πάρει άδεια παραγωγής και απομένει απλά να έρθει η στιγμή να πάρουν άδεια εγκατάστασης για να αρχίσουν να ισοπεδώνουν τις κορυφές και τα οροπέδια. Όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή πολύ κοντά στην κορυφή Γκολίνα που είναι δίπλα στο Λούτζερ. Το οποίο ίσως να είναι η επόμενη κορυφή για «ανάπτυξη».

Γιατί η Πολιτεία δεν ακούει τα καλέσματα των επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για πάγωμα της διαδικασίας επιπλέον αδειοδοτήσεων μέχρι να γίνει μια οριστική χωροθέτηση που  θα σέβεται πραγματικά και με επιστημονική τεκμηρίωση τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις πραγματικές ανάγκες και ενεργειακές απαιτήσεις; Κανείς δεν λέει όχι στην χρήση των ΑΠΕ. Κανείς δεν προτιμά την τέφρα και τα καυσαέρια.  Όχι λέμε στην ασύστολη εκμετάλλευση των ορεινών μας όγκων μόνο και μόνο για την κερδοφορία κάποιων επιχειρήσεων. Όχι λέμε στον αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης μορφής ήπιας ανάπτυξης και μελλοντικής υπεραξίας σε βουνά που θα φέρουν ή θα έχουν φέρει ανεμογεννήτριες. Όποιος έχει επισκεφτεί τον Βαρνούντα και τις 30 και πλέον ανεμογεννήτριες του που είναι απέναντι από την Βίγλα μπορεί να το καταλάβει αυτό. Οι πρόσφατες εικόνες από το γειτονικό Μάλι Μάδι (https://fouit.gr/2020/09/13/mia-diaforetiki-volta-sto-malimadi-fotografies) όπου απλά υπάρχουν πλέον τέσσερις θεόρατοι στύλοι σε μια ισοπεδωμένη οροσειρά είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.

Οι πολίτες μίλησαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να μιλούν,να ενημερώνονται, να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να απαιτούν. Η γνώση είναι η δύναμη του κόσμου και αυτή που θα πρέπει να οδηγεί τις εξελίξεις και να δώσει την σειρά σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα λήψης αποφάσεων (Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτές) να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα διαφυλάσσουν τα συμφέροντα της περιοχής και  των ανθρώπων της.

Σχετικά:

https://www.facebook.com/groups/717184108844004

https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%A6%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-113457563814322/


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Κοινή ανακοίνωση συλλόγων για τις ανεμογεννήτριες στις κορυφές του Βέρνον


Κοινή Ανακοίνωση-Αίτημα των Ορειβατικών, Αθλητικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας

Προς: Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Δήμο Φλώρινας,

Δήμο Πρεσπών, Δασαρχείο Φλώρινας, Βουλευτές Φλώρινας

Θέμα:

Ανεμογεννήτριες στις κορυφές του Βέρνον

Η επιφάνεια της Γής έχει διαμορφωθεί από γεωλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην δική τους κλίμακα και εξελίσσονται συνεχώς εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι και τα βουνά και ιδίως οι βουνοκορφές που αποτελούν η κάθε μια από αυτές ένα μοναδικό μνημείο της γεωποικιλότητας της περιοχής στην οποία βρίσκονται και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. 

Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι η δυστυχής διαπίστωση ότι στα πλαίσια κατασκευής μονάδων αιολικών σταθμών στο όρος Βέρνον, φαίνονται στους χάρτες της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr/) ως έχουσες άδεια παραγωγής μονάδες που βρίσκονται επάνω ακριβώς στις κορυφές Λούτζερ (1939μ) και Φαλακρό (Γκολίνα, 1918μ).


Οι κορυφές των βουνών αντιμετωπίζονταν ανέκαθεν ως χώροι ιδιαίτερης σημασίας, συμβολισμού και αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πλειονότητα τους έχουν μικρά εκκλησάκια συνήθως του Προφήτη Ηλία συμβολίζοντας έτσι την ιδιαιτερότητα των σημείων αυτών. Γνωρίζουμε ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν την υποχρέωση αποκατάστασης του 
χώρου μετά το πέρας της εμπορικής αξιοποίησης του. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό για μια δασική περιοχή χαμηλότερου υψομέτρου άραγε πως θα είναι δυνατό να ξαναφτιαχτεί η μοναδικότητα μιας κορυφής όταν θα έχει ισοπεδωθεί για τις εγκαταστάσεις τοποθέτησης και λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας βιομηχανικού τύπου που συνήθως είναι ύψους 40 με 80 μέτρα ή ακόμα και μεγαλύτερες, και απαιτούν και τις ανάλογες βάσεις στήριξης οπλισμένου σκυροδέματος;

Αντιλαμβανόμενοι της αξία της χρήσης και της ύπαρξης των Α.Π.Ε θεωρούμε ταυτόχρονα πως δεν θα πρέπει στην προσπάθεια μας για παραγωγή ενέργειας  με ανανεώσιμους και φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους να προβαίνουμε σε μη αναστρέψιμες και καταστροφικές επεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και ζητούμε την ανάκληση ή τροποποίηση των περιοχών τοποθέτησης των ανεμογεννητριών που προορίζονται για τις δυο παραπάνω κορυφές μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους επίσημους φορείς.

Οι σύλλογοι:

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας (ΣΕΟΦ)

Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας (ΣΟΧΦ)

Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας (ΑΟΦ)

Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (Γ.Ε.Φ)

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης (ΣΕΟΚ)

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης (ΣΕΟΘ)

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κοζάνης (ΕΟΣΚ)

Ορειβατικός Σύλλογος Βελβεντού (ΟΣΒ)

     (οι συμμετοχές και άλλων συλλόγων είναι σε συνεχή εξέλιξη)